Höglandsleden Småland

Vandra i Sverige

Smålandsleden (Höglandsleden)

31000 besökare varje månad helt gratis! - stötta vandringstjejen.se - swisha bidrag 0709197185


Plats: Söder om Malmbäck
Position: N 57°30,019 E 14°28,205
Start för vår vandring: St Åkerhult söder om Malmbäck (sydväst om Nässjö)

Mer information om leden och de olika etapperna hittar du längre ner här på sidan.

Min vandring på Höglandsleden

 Jag valde att starta min vandring på Höglandsleden vid Smålands högsta punkt, Tomtabacken 377 möh. Här passerar Höglandsleden (syd väst om Nässjö). Vi valde att vandra 8 km T/R på leden. Från Tomtabacken till S. Älmhult och vindskyddet som ligger vid sjön. Leden går denna bit mestadels på mindre grusvägar och är väldigt lättgången. Det finns två vindskydd vid sjön precis vid S. Älmhult och stor plats för ett stort sällskap i tält. Det kändes som om platsen får mycket besök av scouter eller friluftsare. Det var väldigt blött ute i naturen när vi vandrade (11 januari 2014) på leden och det var tur att vi inte skulle vandra vidare på leden eftersom spängerna vid sjön stod under vatten. Vi passade på att dricka kaffe, äta en smörgås och tända en eld vid vindskydden innan det var dags för oss att vända tillbaka mot Tomtabacken och vår bil.

Vill även du vandra leden? Scrolla längre ner på denna sida så hittar du mer information om Höglandsleden i Småland.

Höglandsleden

Höglandsleden består av fyra olika delar:
Del 1: Lövhult-Bäckalyckan 77 km
Del 2: Utsikternas led, Lövhult-Mariannelund 92 km + Klinten-Västra Lägern 10 km
Del 3: Sävsjöleden, Vikskvarn-Asa 60 km
Del 4: Njudungsleden, Asa-Ingatorp 142 km
Höglandsleden, del 2: Utsikternas led
82 km vandring från Lövhult till Mariannelund, plus sträckan Klinten-Västra Lägern 15 km. Leden passerar många fina utsikter som ligger i höglandsterräng, till exempel Paradisområdet, Klinten, Hässleåsa damm, Hästberget, Valbacken, Uvberget, Stubbaberg, Skuruhatt och Hästemålen.
Denna del av Höglandsleden erbjuder många upplevelser och intressanta sevärdheter. Här finns den långa klippkanjonen Skurugata, Skedhults säteri och mängder av geologiskt och botaniskt intressanta områden. Vid ledens slutpunkt i Spilhammar börjar Sevedsleden i Vimmerby kommun. På många platser finns möjlighet att campa eller övernatta i vindskydd. Övernattning inomhus erbjuds i Skedhult, Eksjö och Valbacken.Höglandsleden, del 4: kallad Njudungsleden
Leden sträcker sig från Valbacken, Ingatorp, Eksjö kommun i Jönköpings län till Asa Skogsvårdsgård i Kronobergs län. Vandringen går genom verkligt genuina småländska tassemarker från Asa till Trollebo, för att därifrån gå genom leende landskap fram till Stenberga by.
Så småningom kommer man till "Smålands trädgård" Skirö. Därifrån kommer man snabbt in i Guldgrävarlägret i Ädelfors för vidare marsch genom verkligt strapatsrika marker i Ökna. Slutligen hamnar man vid Valbackens turistgård i Ingatorp.
Viltmark
Leden går genom viltrika marker med bland annat älg. Använd därför inte leden under älgjakten. Tänk också på att eldningsförbud ofta råder sommartid.
Karta
En vandringskarta i skala 1:50 000 finns på Eksjö turistbyrå. På kartan finns närmare beskrivning av de platser som passeras, samt uppgifter om vindskydd, eldplatser, vattenkranar med mera.
Anslutande vandringsleder till Höglandsleden
Anebyleden ansluter Höglandsleden i nordvästlig riktning.
Östgötaleden ansluter Höglandsleden i nordostlig riktning.
Sevedeleden ansluter Höglandsleden i ostlig riktning.
Njudungsleden ansluter Höglandsleden i sydostlig riktning. Ytterligare information kontakta turistbyrån i Vetlanda, tfn 0383-974 14/15.
Här kan du ladda ner från del 2 - Utsikternas led - av leden - Lövhult till Mariannelund i Eksjökommun:
Vi rekommenderar att du skriver ut kartorna i A3-format.

Anebyleden är en del av Höglandsleden och sträcker sig genom hela Aneby kommun. Leden är cirka 85 km lång och bjuder på många smultronställen med varierande landskap.

Längs med leden finns vindskydd och övernattningskojor.