Blå Leden - Etapp 2

Domarudden - Kulla Vägskäl

Blå Leden Domarudden - Kulla Vägskäl Etapp 2


Domarudden - Kulla Vägskäl

I september 2006 gick vi Blå Leden över en helg. Startade i Domarudden och tog oss till Waxholm med en övernattning. Lite tufft på 2 dagar men det gick.
Beskrivning av Leden baklänges

Kulla vägskäl - Rydbo 3 km
Efter att ha korsat Vaxholmsvägen - se upp för trafiken - är det vandring på sköna skogstigar förbi idrottsplatsen i Rydbo fram till Rydbo station. Till Rydbo finns tågförbindelse, och det är Roslagsbanans linje mot Österskär som skapar möjlighet att nå Blå leden med tåg.

Rydbo - Stava 5 km
En vandring huvudsakligen på skogsvägar. Vid Askdalen ansluter en förbindelseled till Roslagsleden vid Löttinge i Täby. Avståndet till Löttinge är 9 km. Anslutningen till Roslagsleden går över Deglinge gård och Ullnasjöns södra strand. Från anslutningsleden är det ganska nära till Skavlötens friluftsgård i Täby, som också kan fungera som en utgångspunkt för vandringar på Blå leden.
Vid Stava finns möjligheter till bussförbindelse, vilket gör Stava lämplig som replipunkt för vandringar på Blå leden.

Stava - Domarudden 10 km
Från passagen under väg 276 går leden genom villaområdet i Stava, förbi Stora Stava och över de öppna åkrarna till Norrö. Det gamla tingshuset på Norrö är numera ett skolmuseum, som visar hur skolan såg ut förr i tiden i Österåkers kommun. Information om öppettider på skolmuseet kan erhållas på tel: 08-540 213 41.
Vid Åkers bro korsas Åkers kanal av en gångbro. Åkers kanal byggdes i början av 1800-talet och på kanalen upprättades i slutet av 1800-talet en reguljär båtförbindelse mellan Stockholm och Brottby. Nu för tiden är kanalen en omtyckt vattenväg för fritidsbåtar och kanoter.
I den gamla slussvaktarbostaden vid Åkers bro finns ett kanalmuseum. Önskas visning går det bra att boka på tel: 08-540 679 70.

Dommarudden - Blå Leden

 Ledens fortsatta sträckning till Domarudden friluftsgård innebär en omväxlande natur från ren villabebyggelse till ängar, hagar och skogsmark. Vid Domaruddens friluftsgård kan man börja eller sluta sin vandring på Blå leden. Friluftsgården vid Domarudden erbjuder logi i stugor med helpension om så önskas. Friluftsgården är vidare väl känd för dels den vedeldade sjöbastun och dels ädelfiskprojektet i Drängsjön. Domarudden är också en viktig replipunkt på Roslagsleden. Telefonnummer till Domarudden är 08-540 208 25.