Sveriges Östligaste Punkt Haparanda

Besök vid Sveriges Ytterpunkter

Sveriges östligaste punkt

Sveriges östligaste punkt är Kataja vilket är en mindre ö lokaliserad i Haparanda skärgård. Ön i sig är delad mellan Sverige och Finland, och är obebodd.

Jag har besökt den punkt på fastlandet som är Östligast på fastlandet. Sundholmen ligger i södra Haparanda precis vid Torneälvens mynning. När jag besökte platsen var det väldigt öde och området var inte i drift men tanken är att det ska bli en ny campingplats, Camp East, som är under konstruktion och förväntas öppnas i årsskiftet 2018-2019 med plats för 300 husvagnar samt omfattande renoveringar.

Tyvärr har jag inte jätte många bilder från den här punkten eftersom mitt ex vägrar dela med sig av dem. Så är även fallet med bilder från de andra punkterna. De bilder jag har är de få jag själv tog med min mobil. Mitt ex tog alla bilder med vår kamera och har dem nedladdade på sin dator.

Riksröse 59 finns som markerar gränsen till Finland

Riksörset 59 är den punkt som de som paddlar Havsfararnas Blå Band vill klappa som slutpunkt för sin resa. Denna stenen hittar man innanför denna grind. Grinden är dock låst och det går inte att komma fram till stenen om man inte besöker platsen dagtid.

I bilden nedan ser du vart stenen står