Kullaberg

Vandra i Skåne

Mölle - Kullen, 10 km

Kullen är full av möjligheter för den som älskar vandring och sköna naturupplevelser. Här är en klassisk tur för den som vill uppleva Kullen på riktigt: Mölle-Kullen 10 km.

Från hamnen i Mölle följer man strandvägen till Solviken och sedan stigen längs klipporna till Ransvik. Strax ovanför Ransvik, i kanten av golfbanan, kommer man på en rödmarkerad stig som leder fram till Kullens fyr.

Stigen går uppe på kullarna och bergen med sina branta stup mot havet. Utsikten över Öresund och Kattegatt är storartad.

Vid Kullens fyr finns ett Naturum med utförlig och intressant information om naturreservatet Kullaberg. Kullens fyr är öppen för besök. En avstickare ut på klippspetsen där Öresund, Skälderviken och Kattegatt möts rekommenderas.

Från Kullens fyr följer man en blåmarkerade stig som går uppe på den norra sidan genom vackra, högvuxna lövskogar, nu med utsikt över Skälderviken och Bjärehalvön. Den som så önskar kan göra avstickare ner till stranden vid Ablahamn, Josefinelust eller Djupadal för bad eller grottbesök.
Vid Ona mosse tar man av och följer en gulmarkerad tvärstig till Möllevägen. Vid stora vägen, alldeles intill vaktstugan, börjar en liten stig som leder ner genom ett skogsparti till bebyggelsen. Fortsätt Bökebolsvägen förbi Grand Hotel och Turisthotellet, därefter Isaak Svens väg mot hamnen.

Övriga förslag på vandringar:

Kung Döses sten
Parkera bilen vid Kullagården. Gå den gula tvärstigen mot den södra rödmärkta leden. Följ leden västerut så kommer ni ut på den restaurerade fäladen där ni kan se hur Kullaberg såg ut på 1700-talet. Idag har vi Highland cattle som går och betar för att hålla området öppet. På en kulle centralt i området ligger ett stort flyttblock hitfört av inlandsisen. Detta döptes omkring 1850 till "Kung Döses sten" och den fungerade som en utflyktspunkt för dåtidens turister. Fortsätt sedan på röda leden genom betesmarken tills ni kommer till nästa gulmärkta tvärstig. Följ denna och ta antingen vägen eller den blåmärkta leden tillbaka till parkeringen.
Svårighetsgrad: Lätt

Josefinelust - Josefinelustgrottan
Parkera bilen vid Josefinelust. Följ den gulmärkta leden norrut. När ni kommer fram till den blå leden så gå gärna en bit till vänster där ni kan hitta en otrolig vacker utsiktspunkt. Gå sedan tillbaka till den gula leden. Här leder en gammal stentrappa från 1800-talet som är nyrenoverad ner till Josefinelustmalen. Tänk på att vid blött väder kan det vara olämpligt att ta sig ner. Nere vid malen kan ni gå till vänster och leta efter Fredrik den VII´s grotta. Denna har använts flitigt ända sedan stenåldern. Nere vid malen kan ni även hitta en grotta direkt till höger, Josefinelustgrottan. Här har man hittat flintredskap från jägarstenåldern. Om ni går upp för ståltrappan till höger och ner på andra sidan avsatsen så kommer ni till mindre Josefinelustgrottan.
Svårighetsgrad: Medel. Avstånd: 700 meter

Barakullen
Parkera bilen vid Ransvik och följ den rödamärkta stigen österut. Stigen leder genom bokskogen som förr användes för att föda upp svinen inför vintern, bokollon är feta och näringsrika. För att komma ut på barakullen får man ta en stig till höger. Vid klart väder kan man se långt söderut över sundet. Fortsätt på den röda stigen ner till vakten och ta höger genom bostadsområdet. Här leder en stig nere vid vattnet från Solvik tillbaka till Ransvik.
Svårighetsgrad: Medel

Mölle-Ransvik-Josefinelust-Mölle
Ett tips på vandring är att ni kan ta er till Mölle, med buss eller cykel. Följ stigen från Solvik längs med kusten till Ransvik. Här passerar ni det gamla stenbrottsområdet och ser krattskog i sluttningen. Från Ransvik går ni vägen upp och kan sedan svänga höger in på röd led för att sedan fortsätta in till vänster på gulmarkerad stig mot Josefinelust. Stigen går genom bokskog som tidigare gav mat åt svinen, då de på höstkanten kunde äta sig feta på bokollon inför vintern. Ni kommer fram till parkeringen vid Josefinelust och kullen som kallas Skallebacken. Här berättas att man förr hade offentliga avrättningar, idag finns här bord och stockar man kan använda för sin picnic. (Eldning och grillning är förbjudet.) Fortsätt sedan på den gula stigen ner till Josefinelustmalen, här finns grottor man kan titta på och även fina utsiktspunkter. För att komma tillbaka får ni gå uppför stentrappan och stigen till vägen igen. Följ sedan vägen ner mot Mölle. Ni kommer att passera Italienska vägens utsiktsplats med en vacker vy över södra kusten mot Mölle - Helsingborg och Helsingör.
Svårighetsgrad: Medel