Tumba - Hällmarksslingan i Vinterskogen

Vandra i Stockholm

6 km Hällmarksslingan

Vinterskogen Naturreservat Tumba (Hällmarksslingan)

Den 15 november 2015 vandrade vi Hällmarkslingan i Vinterskogens Naturrese

rvat. Rundslingan är 6 km lång. Vi valde att kombinera den nya leden med den gamla Sjöslingan. Både sjöslingan och hällmarkslingan är märkt med blåa prickar och totalt blir dessa två leder 6 km.

Hällmarkslingan är ny och märktes upp för vandrare under sommaren 2015. Vi fick tips om denna vandringsled från Nils Nygren som är Naturvårdare vid Miljöenheten, Botkyrka kommun via vårt instagramkonto (@tranevingoutdoor – följ oss gärna här för här delar vi på dagen alla vandringar vi gör).

Nils och hans kollega Kjell märkte som sagt upp den nya vandringsleden under sommaren. Leden är märkt med blå prickar och här och var finns pilskyltar för tydligare markering.

Hällmarkslingar är en fint kuperad vandringled som slingrar sig upp och ner genom vinterskogens naturreservat. Vi parkerade vår bil vid badet vid Brosjön men det går lika bra att åka buss till vårsta och sedan följa vägen ner till badet.

Hällmarksslingan kan vara lite svår att hitta eftersom den är så ny och ännu inte finns med på reservatstavlan. Men går man ner mot badstranden och går till vänster upptäcker man sjöslingans blå prickar vilka man följer ca 200-300 meter. Man kan också följa Sörmlandsledens orangea markeringar en bit efter badet eftersom den ledens markeringar sitter på samma som Hällmarksslingan.

Sist vi var här vandrade vi Sörmlandsleden. Det var sommar och många badade vid stranden. Vi stannade då till och hämtade vatten i våra vattenflaskor vid badet. Den natten sov vi vid sjön Uttran. Fina minnen!

Men denna gång var det november och rätt kallt så då blev det ingen paus vid sjön. Stigen är obefintlig men det är ändå inga problem att hitta stigen eftersom det finns gott om markeringar.

Leden är som sagt rätt kuperad och slingrar sig upp och ner. Efter ett tag kom vi fram till ett fint vindskydd som antagligen scouter byggt. Någon hade hängt upp fina små fågelholkar en bit fram på leden. Fin utsikt ner mot sjön har man när man väl kommit ner på den gamla sjöslingan och är på väg tillbaka mot parkeringen. Vår något sena lunch åt vi vid vindskyddet och eldstaden mellan de två sjöarna.