Gotska Sandön Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Gotska Sandön Nationalpark Dag 1

Gotska Sandön 30 augusti 2013 Dag 1
Betyg 5
Las Palmas till Säludden 3 km
Säludden till vägkorsningen mitt på ön 2,5 km
Vägkorsningen mot Gamla Gården till Fyrbyn 4,7 km.
Totalt 10,2 km


Dagens vandring, totalt 10,2 km
Las Palmas till Säludden 3 km
Säludden till vägkorsningen mitt på ön 2,5 km
Vägkorsningen mot Gamla Gården till Fyrbyn 4,7 km.
Totalt 10,2 km.

Båten avgick 08.30 fredag morgon (30/8) från Nynäshamn. Eftersom vi fastnade i kö över Tranebergsbron anlände vi 2 minuter innan avgång. Tur att de har en passargerarlista på båten för annars hade de nog inte inväntat vår ankomst.

Vi tvärnitade framför båten, slängde av all packning och Thomas skyndade sig att parkera bilen samtidigt som Helena fick hjälp att styrman att bära ombord allt.

Så fort Thomas kommit ombord på båten avgick vi mot Gotska Sandön. Båten var fullpackad med folk. Det visade sig att Albert Engströmsällskapet hade träff på ön över helgen och att tillsyningsmannen gett specialtillstånd för antal personer på ön (tror att det är max 90 personer samtidigt på ön som gäller, rätta oss om vi har fel).

Solen sken och vattnet låg spegelblankt hela resan över mot Gotska Sandön. Eftersom det var så lugnt på vattnet kunde båten lägga till vid strandkanten på "Las Palmas". Vi bildade langarkedja för att hjälpas åt att få av all packning från båten. Packningen hämtas av traktor med släp så man behöver inte tänka på att man ska bära tungt till/från lägerplatsen.
På stranden samlade lägervärden oss för information om vad som gäller på ön samt berättade att man nu hade 3,5 kilometers promenad till lägerplatsen.

I motsats till alla andra bestämde vi oss för att genast utforska ön. Vi satt kurs söder över mot Säludden.
Vi valde att gå stigen inne i skogen ner till Säludden (3 km). Det är tungt att gå långt längs med stranden men här inne i skogen var det som en bättre motionsslinga.
Strax innan Säludden äter vi vår lunch nere vid vattnet. Thomas passar på att ta ett dopp i vattnet som idag håller +20 grader.

Ute vid sälgömslet ser vi 3 vuxna sälar (2 på stenarna, 1 i vattnet) och 1 liten unge som leker i vattnet. Här finns fasta kikare i brevlådorna som alla får använda.
Efter säludden följer vi den gamla skogsvägen 2,5 km mot Gamla Gården.
Halvvägs framme kommer vi fram till korsningen där vi väljer att följa skogs och sandvägen mot Fyrbyn. Härifrån är det 4,7 km till Fyrbyn. Totalt vandrar vi 10,2 km idag.
Den här vägen är jätte tung att vandra eftersom den bara består av finkornig sand. Det är två steg framåt och ett bakåt som gäller.

Efter ett tag kommer vi fram till Schipkapasset. Här passerar man öns högsta punkt.
Vid nästan varje vägskäl finns det skyltar så det är inga problem att hitta rätt.
Väl framme vid Fyrbyn letar vi oss fram till Lägerplatsen. Vår packning ligger kvar bredvid släpet som traktorn fraktade dit dem på.

Vi hittar en plats lite avskilt från de övriga där vi reser vårt tält.
Vi får en mysig kväll på Gotska Sandön och sitter upp länge. Under natten kommer åskan och regnet. Den åska vi fick uppleva under natten på Gotska sandön är bland det häftigaste vi varit med om...…

Information om Gotska Sandön - Hur man bor, reser eller övrig info om ön
Gotska Sandön ligger mitt i Östersjön norr om Fårö i Gotlands kommun. Ön är 36 kvadratkilometer stor, nio kilometer lång och ligger på krönet av en 12 mil lång och bitvis 70-90 meter hög undervattens-rygg av morän, grus och sand.
"Gotska Sandön är det ensamma landet i havet, Sveriges och Östersjöns mest isolerade ö. Svårtillgänglig, ödslig och karg, men samtidigt sällsamt vacker med milsvida sandstränder, djupa tallskogar och omgiven av fria horisonter är Sandön en unik plats, som i sekler fascinerat besökare"
Det går reguljära båtförbindelser till Gotska Sandön från Fårösund och Nynäshamn. Hamn saknas på Sandön. Båten går varannan dag under säsong vilket innebär att man måste räkna med minst två övernattningar eller fler om vädret bestämmer sig för att bli dåligt (så som det gjorde för oss när vi var där). Tider för avgång från ön är alltid cirkatider och beroende på vind och sjö. Ta med reservproviant för en extra dag eftersom befälhavaren kan ställa in eller senarelägga resan på grund av vädret. Lägervärden sätter varje morgon upp båtens ankomsttid till ön (sätts upp på kokhusets anslagstavla).
Bor på ön gör man i eget tält i campingområdet, permanent campingtält (för två personer) eller i stuga. Boendet reserveras samtidigt som man bokar båtresan. Besökare som kommer med egen båt och vill övernatta på ön måste anmäla det till tillsynsmannen. Man behöver inte ta med kök, tallrik, bestick eller glas till ön eftersom kokhuset är fullt utrustat med allt man behöver för sin vistelse på ön. Det finns grillar på tältområdet men man måste ta med egen grillkol. Elda får man bara göra vid tältområdet, i övrigt råder eldningsförbud på ön (om man inte får särskilt tillstånd från tillsyningsmannen).

Boka båt och boende till Gotska Sandön här:
https://www.resestugan.se/sandon/