Roslagsleden
124 km lång vandringsled med start i Danderyd, Stockholm

Roslagsleden

Leden går mellan Danderyd - Norrtälje - Grisslehamn

Jag har gått hela Roslagsleden och rekommenderar den starkt eftersom det är nära till Stockholm. Jag vandrade inte leden i ett sträck utan valde att vandra den etappvis, dvs. ungefär en etapp varje helg under ett år. Roslagsleden är 12 mil lång och startar i Danderyd och slingrar sig sedan norrut genom Norrtälje med slut i Grisslehamn.

Jag har vandrat hela Roslagsleden

Leden går genom vacker och delvis orörd roslagsnatur med många badmöjligheter.
Det är lätt att ta sig till Roslagsleden med kollektiva trafikmedel, och på ett drygt 20-tal platser stannar bussar och tåg på bekväma avstånd. På flera ställen finns också bra parkeringsmöjligheter i anslutning till leden.

Roslagsleden passerar flera idrottsplatser och friluftsgårdar med tillgång till servering, dusch och bastu. På flera ställen finns också möjligheter till proviantering. 

  • Längs leden finns många vindskydd med möjligheter till övernattning.
  • Stugor för övernattning finns vid Domaruddens friluftsgård och Grevinnans Rå.

Vandringsleden Roslagsleden är 124 km lång.

Första delen sträcker sig från Danderyd till Norrtälje och passerar genom Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker och Norrtälje. Längs Roslagsleden finns gott om kulturella sevärdheter. I samarbete med markägare i norra delen av Norrtälje kommun finns nästa etapp av Roslagsleden. Sträckningen är mellan Vigelsjö i Norrtälje och Grisslehamn för att koppla ihop Roslagsleden med vandring på Åland och Finland.

Den nya sträckningen mellan Norrtälje och Grisslehamn, som invigdes den 13 juni 2009, går från Vigelsjö camping, genom Färsna, Gräfsta, Roslagsbro, Brölunda, och Söderby Karl. Förbi Rådasjön genom Flottskär, Brevik, Gåsvik, utefter kanalen till Älmsta, över bron till Sandviken vidare utefter kusten till Gamla Grisslehamn, Havsängen, Nothamn, Havsskogen, Tullviken via Kvarnviken, Havstomta, Klämmesudden till Alberts skrivarstuga, Kalaset och Albert Engströmsmuseet.

Ett infomrmationshäfte kan du ladda ner här nedan där etapper är utsatta. Detaljerad karta måste beställas separat.

Kartor och guide över Roslagsleden finns till försäljning på Visit Roslagen/ Turistbyrån i Norrtälje, tel.0767- 650 660