Västra Vätterleden, Etapp 1
Vandra på VästraVätterleden

Västergötlands Led


Namn: Västra Vätterleden
Längd: 189 km
Förbinds i norr med Bergslagsleden vid Stenkällegården
Markering: Orange

Välkommen på en härlig vandring i en vacker, omväxlande och även historiskt intressant del av Västergötland. Västra Vätterleden består av totalt 189 km led fördelat på åtta etapper.
Etapp 1 startar vid Stenkällegården och förbinds med Bergslagsleden. Många startpunkter gör leden mycket lättillgänglig och regionen har mycket bra lokaltrafik.
Hela ledsystemet har överlappning mellan vindskydden och i vissa delar finns även möjlighet till alternativt boende. Se även angränsande leder som t ex Rankåsleden och Bergslagsleden för en ännu större flexibilitet.
Översiktskartan nedan visar ledens etappindelning, samt var angränsande leder ansluter.

Vandring av Etapp 1 på Västra Vätterleden vid Granvik


Rundslinga 6 km

Jag vandrade Västa Vätterleden 25 juli 2014 med start och mål i Granvik (jag gjorde vår egen rundslinga för att komma tillbaka till vår bil).

Att vandra Västra Vätterleden är en härlig vandring i en vacker, omväxlande och även historiskt intressant del av Västergötland. Västra Vätterleden består av totalt 189 km led fördelat på åtta etapper.Etapp 1 startar vid Stenkällegården och förbinds med Bergslagsleden. Granvik, där jag valde att starta/sluta, ligger längs med etapp 1. I Granvik låg på 1500-talet Granwicke såg där Gustav Vasa lät såga timmer till Vadstena slott.

Kring Granvik finns ett flertal trevliga tema- och strövstigar.

Rundslingan jag vandrade blev 6 km lång vilket var precis lagom i värmen (28 grader varmt).

Vår runda passerade Djäknesundet där badplatsen, dass och ett vindskydd finns. Här passade jag på att ta ett dopp i Vättern.

I viken innan Jättaberget tog jag en paus. Här, längst ute på udden, finns en bänk och bord. Jag badade och tog en kopp kaffe innan vi följde en gammal stig in mot den gamla tältplatsen vid Mon

Stigen vi valde att vandra var inte speciellt väl använd och bitvis var den helt borta. Troligtvis var den mer upptrampad när campingplatsen var mer bebodd. Då och då hittade vi orangea markeringar på träden. Här har det helt klart en gång i tiden funnits en markerad led.

Det är i sådana här lägen, när man inte är riktigt säkert på exakt var man är, som man är glad över sin GPS. Tack vare GPS och friluftskartan var det inga problem att hitta till Mon.

I Mon stod bara en husvagn. Det såg väldigt öde ut. Nästan som om campingen som inte var i bruk längre.Efter Mon följde vi ridvägen som går i skogen (innanför landsvägen) tillbaka till Granvik.

Info om Västra Vätterleden

https://www.skaraborgsleder.se/vandring/se_vandring_vastra_vatterleden.html