Värmlandsleden (Nord)
Vandra i Sverige

Nordvärmlandsleden

FRÅN: Branäs
TILL: Höljes
SVÅRIGHETSGRAD: Kuperad terräng
LÄNGD: 5.4 MIL

Nordvärmlandsleden är en vandringsled i norra Värmland, Torsby kommun. Den har tidigare hetat Värmlandsleden men det är numera är namnet på en cykelled.

 Nordvärmlandsleden går från Branäs till Höljes via Långberget/Granberget med sin över 700 m höga topp är det Värmlands högsta berg. Leden är totalt ca 54 km. Man följer oranga markeringar.

Mer info om Nordvärmlandsleden hittar du längre ner på denna sida efter min berättelse om min vandring på leden. Du hittar alla etappbeskrivningar här nere

Min vandring på Nordvärmlandsleden

Jag vandrade en bit på Nordvärmlandsleden när jag besökte Värmlands högsta punkt (Värmlands Tak), Granberget den 4/7 2014. Värmlands tak ligger strax norr om Sysslebäck och söder om Höljes. Det finns en tydligt markerad vandringsled upp på Granberget och det finns en stor informationstavla vid vägen där leden börjar. Här vid vägen där stigen upp på berget börjar finns även ett dass och en lägerplats. När vi var där fanns det gott om ved.

Stigen upp på toppen är tydlig markerad och det är ungefär 2,5 km upp på toppen.
På toppen finns ett utsiktstorn där vi fick en fantastisk utsikt över Klarälvsdalen och Transtrandsfjällen i väster. Det enda som störde oss var all knott och mygg!

På toppen tog vi en cache och skrev i den fint snickrade box som gästboken låg i.
På vägen upp och ner från toppen passeras vackra Åselbergssätern som var i drift fram till 1928. Inne i stugan kan vandrare övernatta. Här hittade vi också ett dokument som berättade om stugans historia och de som sist drev sätern. Jätte kul att hitta historiska dokument som berättar om livet som levts. Tänk vad de fick slita för sitt levebröd förr! Efter att vi bestigit toppen, som delvis nås via värmlandsleden, bestämde vi oss för att övernatta vid den fina lägerplatsen.

Köranvisning:
Kör väg 62 söderut från Höljes (eller norrut från Sysslebäck) till Kärrbackstrand. Sväng vänster (om du kommer från norr) mot Spjutbergssätern.
Håll höger efter ca. 3,5 km och fortsätt ytterligare 4,5 km till en T-korsning. Tag vänster och sedan höger igen efter ca. 400 m. Fortsätt uppåt och efter 900 m nås ännu en korsning.
Håll vänster, fortsätt rakt fram på denna väg tills du kommer fram till en eldstad och dass på höger sida. Här finns också tydliga skyltar om led upp på Granberget.

Led:
Det finns en tydligt markerad vandringsled upp på Granberget. Det finns en stor informationstavla där leden börjar från vägen.
Följ stigen, som är tydligt utmärkt, ungefär 2,5 km till Granbergets topp. På toppen finns ett utsiktstorn där man har fantastisk utsikt över Klarälvsdalen och Transtrandsfjällen i väster.

Mer fakta om Nord Värmlandsleden - Etappbeskrivningar

Krävande vandringsled
Nordvärmlandsleden är de vida vyernas vandringsled, med stora nivåskillnader. Det gör vandringen bitvis rätt krävande. Även om det är spångat på de flesta ställen, rekommenderas stövlar eller andra rejäla skodon. Längs leden finns rastplatser med vindskydd och övernattningsstugor.

Etappbeskrivningar Nordvärmlandsleden från Branäs - Långberget - Höljes, 54 km
Beskrivningen av Nordvärmlandsleden går från söder till norr. Föreslagna etappmål finns vid eller i närheten av bilväg om man väljer att gå bara en del av leden.

Branäsberget - Ransbysätern, 10 km
Utsikten från Branäsberget över Klarälvdalen är den första upplevelsen på vandringen. Första kilometerna ner mot Klarälven innebär en nivåskillnad på 400 m. Via bron vid Ransby passeras älven som uppströms mellan Klarabro och Vingängssjön erbjuder harr- och laxöringfiske. Etappmål Ransbysätern, 10 km, öppen sommartid med getter, fjällkor, hästar, servering och möjlighet att bo på STF Vandrarhem Ransbysätern.

Ransbysätern - Långberget, 20 km
Före nästa etappmål Långberget, passeras anslutningar till/från Sannsätra, Sysslebäck och Dalarna. På sätern kan man fritt övernatta i den gamla timrade säterstugan som är öppen för rörligt friluftsliv. Väljer man att gå ner till Sysslebäck, 4 km, har man möjlighet att se en del fornlämningar; fångstgropar, kolningsgropar, järnframställningsplats och sågverksdamm.
På väg mot Långberget, med sporthotell och aktivitetscenter finns Näcksjön med rastplats och möjligheter till bad och fiske. Det finns gott om djur och fåglar i området. Från Långberget och Branästoppen ser man i klart väder ända till Trysilfjället i Norge och Sälenfjällen i Dalarna.

Långberget - Södra Åselbergssätern, 11 km
På sträckningen till nästa etappmål; Södra Åselbergssätern, passerar man intill den levande sätern Vålhallen, korsar ån Tåsan med lämningar från flottning och kraftverksbyggnad och gör rast vid gården Bennäset som var bebodd för 50 år sedan. På Södra Åselbergssätern finns en stuga som är öppen för övernattning.

Södra Åselbergssätern - Höljes, 13 km
Till slutmålet Höljes går man förbi Norra Åselbergssätern med de stora odlade myrområdena, genom fjällbjörkskog och över sviktande hjortronmyrar. Värmlands högsta punkt, Granberget, 700,5 m.ö.h. har utsiktstorn och rastplats. Åt alla håll har man milsvid utsikt över landskapet. I öster lyser vattenspeglarna från Örsjön och Fageråssjön med sina öar. I de andra väderstrecken ser man böljande skogsåsar så långt ögat når. Berget är bevuxet med knotiga björkar och vresig orörd fjällgranskog.

Karta
Nordvärmlandsleden finns utförligt beskriven på en egen karta utgiven av Nordvärmlands Friluftsområde som också sköter leden. Den finns till försäljning på Turistbyrån i Sysslebäck, Långbergets sporthotell, Utmarksmuseet i Ransby och Ransbysätern. På kartans baksida finns beskrivningar om leden och angränsande leder och information om allemansrätten på svenska och engelska.


Anslutning till andra vandringsleder
Med anslutningar från Sysslebäck och Dalarna finns det 67 km orangemarkerad vandringsled. Nu har även två nya anslutningar tillkommit. Från Branäs går Gartosoftaleden västerut till Gransjöberget vid gränsen mot Norge och från Höljes går Knappleden upp till Bastuknappen som ligger högst upp i Värmlands nordvästra hörn. Båda ansluter till den 24 mil långa Finnskogleden som omväxlande går på båda sidor om riksgränsen.