Tyresta Nationalpark
Ange undertext här

Tyresta Nationalpark

I Tyresta och omgivningarna har vi varit många gånger

Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden. Området har en av de finaste urskogarna söder om fjällregionen.

Större delen av Nationalparken består av skog i ett omväxlande sprickdalslandskap. Tallen är det dominerande trädslaget uppe på hällmarkerna och granen i de bördigare dalsänkorna.


Skyddande buffertzon

Runt nationalparken ligger Tyresta naturreservat, som en skyddande hästsko i söder, öster och norr. Även i reservatet är det barrskogen som dominerar, men här finns också rika lövskogsområden, värdefulla gamla odlingsmarker och ett stycke innerskärgård. Naturreservatet fungerar som en skyddande buffertzon för nationalparken. I reservatet tillåts ett intensivare friluftsliv än i själva nationalparken. Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden. Området har en av de finaste urskogarna söder om fjällregionen. Större delen av Nationalparken består av skog i ett omväxlande sprickdalslandskap. Tallen är det dominerande trädslaget uppe på hällmarkerna och granen i de bördigare dalsänkorna. Runt nationalparken ligger Tyresta naturreservat, som en skyddande hästsko i söder, öster och norr. Även i reservatet är det barrskogen som dominerar, men här finns också rika lövskogsområden, värdefulla gamla odlingsmarker och ett stycke innerskärgård. Naturreservatet fungerar som en skyddande buffertzon för nationalparken. I reservatet tillåts ett intensivare friluftsliv än i själva nationalparken.

Lite bilder från Kustleden -

Tyresta Nationalpark

Kustleden - Tyresta Nationalpark 28 April

Denna vandring = del av följande leder: kustleden (10 km), Åvaträskslingan (2 km), Åvaträsk till Stensjödal (2 km), Stensjödal till Stensjön/läger (3 km), Stensjön till Brakmaren (7 km)
= ca. 24 km

Äntligen dags för första tältnatten för i år (28/4 - 29/4 2012).
Kustleden stod på dagens agenda för att sedan vandra runt Stensjön och Långsjön för att på så sätt komma tillbaka till bilen via en rundslinga. En sträcka på totalt 24 km.
Vi parkerade bilen vid Brakmaren och började vår vandring mot öster och ut på Kustleden.
När vi kom fram till Lillströmsträsk var eldplatsen redan upptagen av familjen Pilsas. Vi frågade om vi fick tränga oss på och vi var mer än välkomna. Det blev en trevlig lunch tillsammans med familjen. Här vid Lillströmsträsk fanns en perfekt tältplats och om vi gått andra hållet skulle vi tältat här eftersom det är bra mycket mindre folk i denna delen av Tyresta.
Efter lunch fortsatte vi vår vandring ner mot Åvaviken. I cafét sålde de hembakad äppelpaj och det kunde vi inte motstå när vi såg skylten. En skön paus med paj och kaffe.
Vi vandrade vidare och passerade Åva träsk, scoutstugorna vid Fridhem innan leden tog oss över Åvaån.

Väl framme vid Stensjödal var det dags att leta fram vår packning vi hade gömt i snåren innan vi började vår vandring.
Vi brukar göra så här. Lägga och gömma packningen på en plats dit det går att köra. Räknar ut hur långt vi orkar gå och hittar en bilväg där leden passerar. På så sätt slipper vi bära packningen hela vägen. Fusk tycker säkert några men vi tycker bara det är skönt :)Vi hade tänkt stanna vid vindskyddet vid Lanan men det var upptaget av en man och en kvinna som med sitt tydliga kroppsspråk visade att det INTE ville ha sällskap.
Eftersom det inte var så sent bestämde vi oss för att vandra vidare till eldplatsen vid Stensjön. Vandringen fram till Stensjön tog oss igenom det gamla brandfältet. Tänkt vilken tid det tar innan naturen återställer sig efter en skogsbrand!
Väl framme vid Stensjön stötte vi på Johan och Antonia Lund som rest sitt tält vid lägerplatsen. Vi frågade om vi fick slå oss ner och vi var välkomna.
Vi slog upp vårt tält lite längre upp på klipporna innan det var dags att laga kvällsmat.
Vi fick en mysig kväll framför elden tillsammans med Johan och Antonia.
Dagen efter vaknade vi något sent (om man jämför med J och A). De hade packat tält och var redo för avfärd när vi gjorde frukost. Vi tog farväl av våra nya vänner med förhoppning om att träffas vid någon annan lägerplats.
Vi tog det lugnt och njöt av den fina morgonen. Vårt tält hade verkligen en perfekt placering.
Vi packade ihop alla fåra pinaler och fortsatte runt Stensjön mot Långsjön.
Vi kom fram till Långsjön lagom till lunch. Idag hade vi verkligen ingen brådska eftersom vi avverkat den mesta av sträckan dagen innan.
Efter lunch vandrade vi vidare mot bilen vid Brakmaren.
Nu var det dags att åka hem till våra tonåringar som nog vaknat lagom tills vi kom hem ;)

Lite bilder från Tyresta By - Årsjön - Stensjödal - Brandområdet

Start/Mål: Tyresta By Längd: Dag 1 - 11 km, Dag 2 - 7 km

Start/Mål: Tyresta By Längd: Dag 1 - 11 km, Dag 2 - 7 km

Svårighet: Kuperad terräng

Oktober månads övernattning i vårt projekt - Adventure Nights 2013 - skedde i samband med friluftsbloggcommunityn www.outdrr.com höstmöte i Tyrestaskogen.

Här i tyrestaskogen samlades ett gäng friluftbloggare för att träffas i verkliga livet för första gången. Vi hade alla hört talas om varandra sedan tidigare men att träffas på riktigt var verkligen en höjdare. Det är svårt att misslyckas när man möter människor som delar samma intensiva friluftsintresse som en själv! Totalt var vi 8 Outdrrbloggare som spenderade natten tillsammans och knöt nya vänskapsband.

Vi samlades vid naturrum i Tyresta By för att sedan vandra mot Årsjön där vi intog vår lunch.
Några bloggare hade träffats förut men för oss som var med för första gången var det kul att lära känna alla nya och intressanta personligheter.

Efter lunch satte vi fart igen mot Stensjön där vi skulle fika. Thomas och jag valde att fika nere vid stensjöns lägerplats under tiden som övriga bloggare valde att fika uppe vid fornborgen Stensjöborg. Att klättra upp till borgen i det hala underlaget var inte optimalt för Helenas knä och vi hade fortfarande en bit kvar att vandra innan vi var framme vid kvällens lägerplats.
Efter fikat vid Stensjön började det regna och vi pausade för att dra över regnskydden på våra ryggsäckar.

Väl framme vid vår lägerplats vid Stensjödal hjälptes alla åt att ta med ved till kvällens mys vid lägerelden.

Ett tag rådde febril verksamhet eftersom alla skulle hitta en bra lägerplats att slå upp sitt tält på.
Vi lagade alla varierande kvällsmat. Allt från torrmat till grillat lam stod på kvällens meny. Här märktes det rätt tydligt vilka som är gourmévandrare och vilka som gillar torrmat bättre. Själva får vi nog räkna oss som gourmévandrare eftersom vi hade med fläskfilé, ris, sås och vin. Mums!
Mätta och belåtna visade Johan (https://nordicbushcraft.outdrr.com/) oss hur man gör fina facklor att användas i mörker.
Vi satt uppe rätt sent i den för årstiden varma natten. Som kallast var det +13 grader och vi hade tur med det vädret hela helgen eftersom det här var sista sucken för denna sommar.
På söndagen intog vi gemensam frukost vid lägerelden innan vi gav oss av tillbaka mot Tyresta By.
Vägen tillbaka gick genom brandområdet. Det är intressant att se hur naturen fixar till allt efter en brand. Det är nu ungefär 13 år sedan stora delar av tyrestaskogen brann.
Brandområdet är verkligen en märklig upplevelse.

Det tog tid att ta oss tillbaka till Tyresta By. När ett gäng bloggare samlas så här är det mycket bilder som ska tas och Nils bestämde sig för att göra en film om vårt äventyr tillsammans.
Vi avslutade vår träff med en lunch vid Bylsjöns strand. Även idag var det för årstiden ovanligt varmt. Hela +14 grader ute. Det blev vandring i underställ hela vägen tillbaka till Tyresta By.
Vi tackar alla nya bloggvänner för en jätte härlig helg!

Med på helgen var bland annat Jonna Jinton, Vandringsbloggen och