Topptur Rendalssölen Norge
Äventyr med barn - Vandra med barn

Rendalssölen Topptur Norge

Betyg 4 - Denna vandring gjorde jag med mina två barn och två bonusbarn 2004. Vid vandringen var de mellan 8 och 13 år gamla.

Sölen eller Rendallssölen 1755 m.ö.h

Från Idre Fjäll ser man tydligt Sölen i Norge. Efter att ha beundrat topparna i många år bestämde sig familjen en sommar för att bestiga toppen med alla barnen 2004. De tre topparna i massivet Rendalsölen med den högsta Midre Sölen 1755 möh i mitten

Vi startade från Idre, där vi vid tiden hade en egen stuga.

Tänk att du kör in i Norge i höjd med Idre. Kör mot Röros och sedan vänster innan Isterforssen. Vid Gröndalen kastar du in 50 pengar i vägavgift och fortsätter sedan sista biten fram till parkeringen i Gravåsen. Parkeringen ligger på ca 700 möh och toppen på 1755, så en höjdskillnad på cirka 1000 meter väntar.

Själva vandringen är en förhållandevis lätt vandring på ca 8,5 km till Skardstjönna som ligger på 1250 möh. Sjön är belägen mellan fjälltopparna. Stigen fram till sjön är bitvis stenig.

Vi tältade en natt vid sjön. När vi var där var regnade hela första dagen. De två äldsta pojkarna hade ett billigt tält från Rusta och det tältet läckte jätte mycket. Efter denna vandringen skaffade vi ett bättre "andra-tält".

Eftersom allt vi ägde var blött bestämde sig Helena och tre av barnen för att vandra tillbaka till bilen i lugn takt under tiden mitt ex och en son bestämde sig för att nå toppen.

Det finns dock en stig att följa upp till toppen och den är bitvis brant och stenigt. Men det branta är ju också en förutsättning för att senare kunna njuta av utsikten. Från sjön är det ungefär 2,5 km upp på toppen. Det är ungefär 900 höjdmeter från sjön upp till toppen. Väl uppe på toppen är det rejält brant västerut. Lodrät klippvägg på flera hundra meter. Mäktigt!

Vi handlade en topografisk karta över Sölen på bensinstationen vi passerade.

Här hittar du en enklare karta över vandringen:

Ett annat alternativ för att vandra in till sjön och topparna är att starta vandringen vid Sölenstua.
Då är det ca. 1,2 mils vandring in till sjön.
Länk till Sölenstuas hemsida: www.solenstua.no/htmsommer/kart/hvor.htm

Norge är verkligen nordens vandringsland nr 1.
Gratis vandringskartor i Norge: ut.no/kart
Ut.no är ungefär som vårt STF men de erbjuder även gratis vandringskartor. Något man verkligen önskar att STF skulle ta efter.