Stora Mosse Nationalpark
Ange undertext här

Stora Mossen Nationalpark

Läge: Nordväst om Värnamo i Gnosjö, Vaggeryds och Värnamo kommuner, Jönköpings län.
Vandringar: Det finns 30 kilometer vandringsleder i nationalparken

Färdtips:
Nationalparken är lätt att nå från alla håll. Parkeringar och utsiktsplatser finns vid Björnakullen och Horssjön.
Från entrén och informationscentralen vid Kävsjön leder en stig ut till två fågeltorn, varav ett är handikappanpassat.
Svänös och Lövös raststugor kan användas för enstaka övernattningar. Det finns 30 kilometer vandringsleder i nationalparken. En går runt Kävsjön, en annan på Rocknarna över myren till Björnakullen.

Information om nationalparken:
Store Mosse ligger på småländska höglandet och är det största svenska myrområdet söder om Lappland. Den väldiga myren breder ut sig över tiotusen hektar och bildar ett landskap med ursprunglig karaktär. Här ligger också Kävsjön, en av landets berömda fågelsjöar.
Store Mosse är Sydsveriges största myrområde. Stormyren är den mest ursprungliga naturtypen som finns i södra Sverige.

Mitt besök i Nationalparken:
Eftersom vi anlände till Skillingaryd kvällen innan tog vi in på Hotell Småland som ligger nära Nationalparken.
Vi inledde besöket med att vandra runt i omgivningarna kring Naturrum. Vi hann med ett par kilometers vandring innan de öppnade för dagen på Naturrum.
Inne på Naturrum träffade vi Hans som visade oss runt och berättade att han kände Thomas pappa (Naturfotograf Sture Traneving) som är den som har sina foton och böcker om Tranor vid Naturrum i nationalparken. Han bad oss hälsa hem till Thomas föräldrar som hade varit på besök och hållit föredrag så sent som förra våren. Inte visste vi det. Nog för att vi såg Stures bilder på väggarna men det är ju inget ovanligt när man besöker en mosse där tranor häckar....
Om du är intresserad av att se bilder tagna av Thomas pappa, Sture så är här en länk till hans sida https://www.tranor.se
Efter besöket vid Naturrum tog vi oss vidare till Östra Rockne för att försöka ta oss ut på den riktigt fina mossen. Här är mossen nämligen så vidsträckt att man ser horisonten. Det är en mäktig känsla.
Vi var lite tveksamma till om det skulle fungera eftersom det var så blött ute. Allt gick bra ända fram till rastplatsen innan själva stormossen. Sen blev det blött och spängerna låg under vatten. Vi tog oss ut en bit men sen var det stopp. Ett par fina bilder fick vi i alla fall till innan vi fick vända tillbaka.
Tur i oturen att det tog stopp där det gjorde för sen kom snöovädret. Det var även dags för oss att ta oss vidare till nästa Nationalpark i Småland innan vi skulle hem till våra ungdomar för kvällen.

Här kan du ladda ner en karta och folder över Store Mosse Nationalpark