Skanör - Falsterbo
På äventyr i Skåne med barn

Jag är uppvuxen i Malmö och bodde där med mina barn fram till 2001 då jag packade våra väskor för att flytta till Stockholm. Min pappa och bror bor fortfarande kvar i Malmö så det blir några resor per år.

Min sambo och hans barn har aldrig tidigare besökt Skåne så det har varit så roligt att få dela med sig av allt fint som erbjuds. Sommaren 2017 åkte vi till Skanör för att titta på alla fina stränder, äta räkmacka i rökeriet och glass vid kanalkiosken. Några, enligt mig, måsten om man åker ner till nästet.

Stränderna

Falsterbonäset kan stoltsera med att omgärdas av drygt 40 kilometer vita sandstränder. Ett paradis för strandflanörer, bärnstensletare, soldyrkare och kitesurfare. Att bada med barnen är extra tacksamt med tanke på de långgrunda stränderna. Stränderna i Falsterbo och Skanör är de mest välbesökta under sommaren och den vita och finkorniga sanden lockar gäster från när och fjärran. Slå dig ner på stranden eller uppe i sanddynorna.

Skanörs Hamn

En underbar småbåtshamn i mysig miljö. Här kan man sitta på en bänk, slappna av och titta på båtarna som ligger och guppar förtöjda i hamnen. Vill man svalka sig en varm och solig dag kan man välja mellan de vita stränderna eller ett dopp vid jollebryggan. Eller varför inte strosa runt med en glass i handen eller inta dagens lunch på någon av de mysiga matställena som erbjuder allt från en traditionell sillamacka till empandas eller en lite lyxigare à la carte. Fiskehoddorna som står uppradade är vindpinade och nötta efter årens lopp, men underbara att betrakta. Alldeles intill ligger Skanörs strand och uppe på klitterna trängs de färgglada badhytterna.

Rögeriet

I hamnen reser sig två vita skorstenar från Skanörs Fiskrögeri, Matställe & Butik. Det har fiskats, rögats och sålts sill i över tusen år i Skanörs hamn och det är därför ingen överdrift att säga att Rögeriet erbjuder en tradition. Medan du njuter maten på Rögeriet kan du spana ut över flommar, hamn och hav.

Kanalen och Kanalkiosken

Många som besöker Skanör Falsterbo under sommartid har säkert hamnat i bilkö när det är broöppning. Stäng av bilmotorn och passa på att njut av havsutsikten och båtarna som stillsamt passerar under bron, på avstånd kan du skymta Öresundsbron. Är du båtintresserad kan du besöka hamnen och titta på båtarna som ligger förtöjda och väntar på att ge sig ut till sjöss igen.