Skåneleden
Vandra Skåneleden - 100 mil

Skåneleden


Längd: 100 mil
Antal etapper: 80 st
Markering: Orange

Skåneleden är mer än 100 mil lång och uppdelad i 80 dags-etapper. Den är indelad i fem delleder som sitter ihop i ett gemensamt ledsystem. I terrängen är leden uppmärkt med orange markeringar på träd och solpar (förutom längs kusten på Österlen där man följer stranden).

Under mitt projekt #peakofsweden som jag gjorde med mitt ex passerade vi Skåneleden i Halland, vid Magleröd där skånes högsta punkt ligger, vid Söderåsen, vid Dalby och Skryllegården, vid Ale Stenar och vid Stenshuvud.

Peak of Sweden innebar att jag har bestigit samtliga Sveriges landskaps högsta toppar, totalt 25 stycken.

Nord-sydleden Nord startar vid lägerplatsen i Hårsjö. Den sista etappen slutar vid lägerplatsen som ligger vid Rövarekulans Naturreservat.
Kust-kustleden är uppdelad i två leder.
Kust-kustleden Ost startar i Sölvesborg, vid Ynde rastplats. Den sista etappen slutar vid lägerplatsen som är belägen vid Hårsjön.

Åsleden startar i Åstorp på Söderåsen och sträcker sig till Agusa på Linderödsåsen.Österlenleden startar i Ystad. Den sista etappen slutar vid Snogeholm, några hundra meter från gården Raftarp.

Öresundsleden är Skåneledens nykomling.

Öresundsleden är idag 27 km lång men förhoppningen är att den så småningom ska ge möjlighet till promenad längs hela Öresundskusten.
Öresundsleden sträcker sig mellan Grå läge och Fortuna strand. Den följer kusten och den vackra Landborgspromenaden genom Helsingborgs stad. Här kan du uppleva konstverk, stilfulla parker och byggnader i överflöd. Ett axplock av vandringens höjdpunkter är Sofiero slott, Pålsjö slott och mölla, Kärnan, Ramlösa brunnspark och Rååns frodiga dalgång.
För övernattning finns ett helt batteri tillgängligt

Du kan vakna upp med utsikt över Öresund! I det skönt belägna vindskyddet vid Domsten. Här finns både eldstad, vatten och toalett. En liknande lägerplats hittar du vid Örby. För bekvämare logi finns bl a annorlunda vandrarhem, som Villa Thalassa.

Kicka på bilderna nedan så kommer du direkt till de etapper jag vandrat;