Sixten 9 år och pappa Fredrik bygger en lådbil
Att bygga och snickra är alla barns rättighet

Bygga lådbil

Sommaren 2018 byggde Sixten 9 år och hans pappa Fredrik en jätte fin lådbil. Ett roligt projekt som de båda länge sett fram emot att göra tillsammans.

Att lära sig hantera en lådbil är både roligt och nyttigt och ger barnen god övning i att styra och manövrera ett lagom stort fordon

Lådbilen är förmodligen det mest klassiska av alla hemsnickarobjekt. Den här är en välgjord, men enkel variant.

Jag kan väl inte påstå att Sixten var helt fokuserad på arbetsuppgiften hela tiden men han var tyngd när pappa Fredrik sågade brädor och han skruvade i skruvarna själv med hjälp av pappas skruvdragare.

Storasyster Ida 13 år var jätte snäll och ställde upp som "puttare" en riktigt lång stund innan hon till slut tröttande.

Bredden vår lådbil är 75 cm fram för att den ska bli stadigare att köra i backar. Någon ritning hade de inte till hands utan de spånade tillsammans fram hur den skulle se ut under byggets gång.

Normalt utgår bredden från hjulaxlarna som är 50 cm. Det gör bilen nätt och smidig, men man bör ha i minnet att detta enbart är en lekbil.

Den som vill åka fortare och kanske köra i backar ska bredda hjulbasen till minst 75 cm både fram och bak. Har du inga gamla barnvagnshjul till lådbilen finns det hjulsatser att köpa. Enklast är att söka på "hjulsats" på internet. Våra hjul kommer från en gammal gräsklippare som pappa Fredrik skrotat men sparat hjulen från.