Rundtur Grövelsjön - Hävlingestugorna - Grövelsjön
Vandra i Dalarna

Grövelsjön


Betyg 5
Rundtur: 2,3 mil
Lätt vandring

2003 vandrade vi tillsammans med våra 4ra barn vid Grövelsjöns Fjällstation.
Våra barn var 2003:
Tobias 12 år
Rasmus 11 år
Jesper 10 år
Amanda 7 år


 Grövelsjön - Hävlingestugorna - Grövelsjön, är ca. 2,3 mil lång och perfekt för nybörjare att vandra.


 Dag 1 gick vi till Fosksjökläpparna (bra att tälta vid å/vatten).
Dag 2 gick vi till Sarsjöbäcken
Dag 3 gick vi till Grövelsjön

Vi gick rakt in mot Långfjället och tältade bara efter en timme vid Foskkläppen. Vi gick sedan vidare förbi Storvätteshogna, Dalarnas högsta topp 1204 m.ö.h.
Vidare ner mot Hävlingsstugorna och runt tillbaka till Jakobshöjden där vi tältade nedanför och tilbaka till bilen nära Grövelsjön. Jag inser nu (2012) att våra barn var väldigt vandrings villiga när de var små :)  Hela sträckan (utan toppbestigningar) är 2,3 mil.

Dag 1

Vi kom fram till Grövelsjön på eftermiddagen och bestämde oss för att vandra en bit och sedan slå läger för kvällen. Vi gick rakt in mot Långfjället och tältade bara efter en timme vid Foskkläppen.

Dag 2

Idag gick vi vidare och tog en topptur upp på dalarnas högsta topp Storvätteshogna med de två äldsta barnen.  Att bestiga Storvätteshågna tog Thomas och våra två äldsta söner ca. 2,5 timme. Inser nu att de måste gått väldigt raskt eftersom det är 3 km upp till toppen och då har man inte räknat med de höjdmeter man ska ta + att man måste över en annan topp innan man är framme.

Helena och våra två minsta barn satt kvar vid Övre Fosksjön och väntade på dem under tiden de besteg just den toppen.  Våra barn gillade verkligen att springa runt och vandra när de var små.

Tanken var att vi skulle övernattat vid Hävlingestugorna men det var så fullt med mygg att vi flydde upp på kalfjället och då blev andra nattens övernattning vid Särsjöbäcken.

Väl framme vid Särsjöbäcken har du ett rastskydd några hundra meter österut, Särsjöbäckens rastskydd (vid vinterleden). Här har du fin utsikt över Töfsingdalens nationalpark och ner mot Hävlingen med Slagufjället i bakgrunden.

Dag 2

Natten spenderade vi vid Särsjöbäcken uppe på kalfjället.

Här kan du ladda ner en enkel karta över vägen vi vandrade.