Kebnekaise 
Svergies Tak

Fakta

Längd: 9 km (enkel väg) 

Tid: 10 -14 timmar (fram och tillbaka) 

Stigning: 1800 höjdmeter

Ledbeskrivning 

Västra leden utgår från Kebnekaise fjällstation. Den börjar längs Följ med på karta, rösning och vägvisning så du inte hamnar fel. en fjällstig med en svag stigning, som delar sig på några ställen.

Efter cirka 1,5 kilometer kommer du fram till Jökelbäcken. Känner du dig osäker att vada finns det en bro 300 meter längre ner.

Efter 3 km viker stigen av in i Kitteldalen. Där ökar stigningen och stigen blir mer stenig i drygt 1 km tills du kommer in i dalen och fram till bron över Kittelbäcken. Här finns några begränsade möjligheter att hitta en acceptabel tältplats.

Härifrån går stigen vidare upp mot Vierranvárri 1700 m.ö.h.  Terrängen övergår nu till högalpin blockmark och snöfält. Följ noga den markerade leden både upp och ner.

På toppen av Vierranvárri finns en mängd topprösen som besökare har byggt. Här bör du överväga om du ska fortsätta eller vända. Från toppen går leden ner cirka 200 höjdmeter till Kaffedalen.

Från Kaffedalen börjar en stigning på 500 höjdmeter förbi den gamla toppstugan är det cirka markerad med fångstarmar av stålrör med pilar mot stugan. Från toppstugan upp till där en ny raststuga byggs (2016). Toppstugan är 100 höjdmeter till toppen. 

Leden slutar vid ett toppröse strax under toppdrivan. Nu är du framme, grattis till prestationen! Från toppdrivan stupar det brant ner flera hundra meter åt båda sidor. 

 Vill du till den högsta punkten får du klara dig på egen hand. Den består av en liten, ibland snötäckt glaciär.

Ledmarkering 

Rödmålade stenar och stenrösen. Markeringen kan vara bristfällig på grund av nedrasade rösen, dålig sikt eller stort snödjup. 

Karta över Västra och Östra leden

Ange undertext här

Länsstyrelsen har tagit fram en broschyr över leden för att på så sätt minska olyckorna i området.

Kartan & broschyren kan du ladda ner här: 

https://www.lansstyrelsen.se/Norrbotten/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/djur%20och%20natur/Friluftsliv/Kebnekaise_sv_2016.pdf

2003 besteg jag Kebnekaises topp

Sommaren 2003 tog jag och min dåvarande man bilen till Kiruna och Kebnekaise.
En härlig och intensiv vecka där vi lyckades klämma in en toppbestigning av Kebnekaise.

Jag rekommenderar dig att stiga upp tidigt på morgonen för att hinna med toppbestigningen innan eftermidagsregnet kommer (nästan mer regel än undantag att det regnar på e.m.).

Åskan som gick på natten var något av det häftigaste vi har varit med om. Åskan slog ner i åskledaren på fjällstationen och det dånet som blev av knallen var häftigt och mäktigt (man kände sig inte så stor på jorden just då).