20 st Äventyrslekplatser i Malmö
Ange undertext här

Jag är uppvuxen i Malmö och jag bodde där med mina egna barn fram till 2001.

Idag (2018) är mina egna barn 22 och 26 år gamla men sedan jag blev extra mamma till Sixten 9 år och Ida 12 år har jag åter anledning att visa upp alla 20 temalekplatser som Malmö erbjuder.

Ett 20-tal av Malmös lekplatser är temalekplatser med unika, specialbyggda attraktioner som följer ett visst tema.

Här hittar du Malmö Stads länk till lekplaserna; https://malmo.se/Kultur--fritid/Idrott--fritid/Barn-och-unga/Temalekplatser.html

Nedan bilder från Sollekplatsen i Malmö som ligger i Västra Hamnen - Detta var både mina barns och mina bonusbarns favoritlekplats.

På Sollekplatsen kan barn hitta lekfulla ytor i form av häftiga rutschkanor, snurror, gunggrodor, gungbräda, "dressincyklar", hängmattor m.m. Här kan man resa genom vårt solsystem, förundras över kalejdoskopets vackra mönster, prismans klara färger eller ligga på ett moln och blicka över sol, himmel och hav!Lekplatsen är en del av Varvsparken där det finns gott om platser för samvaro, lek och avkoppling. Parkens bjuder på småskaliga mötesplatser likväl som stora öppna ytor för aktiviteter och sol.

Nedan bilder från Bondgårdslekplatsen som ligger på Videdal i Malmö

På bondgårdslekplatsen finns bland annat en loge och bondgårdens djur.

Bondgårdslekplatsen hittar du i Videdalsparkens västra del. Lekplatsen är uppbyggd kring en "gårdsmiljö" med en stor lada och ett litet boningshus. Boningshuset har inga riktiga väggar för att vara anpassade till barnens lek och ge en överskådlig lekplats. I "ladan" finns det spännande klätterlek, balanslek och en rutschkana och en tillhörande gunga. Vid "boningshuset" har de lite mindre barnen en plats där det bland annat finns sandlåda och gungdjur. Huset kan stimulera till rollekar som affär och kök. Det finns också en liten klätterlek med tillhörande rutschkana.

På lekplatsen finns det också lekskulpturer i form av lantliga djur och en vattenpump som är öppen vår, sommar och höst. Här finns även en kompisgunga, med plats för flera barn.

Parken runtom lekplatsen har utformats med minigärden, fägata och fruktträd. För att inspirera till spontan lek och små upptäcktsfärder har tåliga buskar och träd planterats som en lekskog.

Videdalsparken ligger på den mark som tidigare tillhörde gården Videdal och temat anknyter på så vis till stadsdelens historia.

Hav och Strandlekplatsen i Hammars Park

Krabbor och snäckor lockar till strandliv året runt på Hav- och strandlekplatsen i Hammars park.

Temat för lekplatsen kändes som ett naturligt val med tanke på platsens närhet till havet. Ute i "gräshavet" står en stor lekskulptur i form av en snäcka som konstnärinnan Lotte Forsfält skapat. Blå gummiasfalt med vita vågor skapar ett hav. Mitt på havet gungar en stor båt med mycket klättermöjligheter och rutschkanor. En kompisgunga symboliserar en håv eller en trål. Krabbor kryper i sanden och delfiner hoppar i havet - i form av lekskulpturer. Här finns också en flotte som man kan "simma" ut till. Två kullar/"öar" omsluter lekplatsen och är planterade med tallar för att ge den rätta strandkänslan. På den ena ön står ett gammalt ankare som kan få dig att fantisera om skeppsbrott och Robinson Crusoe.

Här är Malmös Temalekplatser

 • Afrika - Välkommen till Afrikaparken - med lite fantasi ett Östafrika i miniatyr!
 • Bondgård - På bondgårdslekplatsen kan du leka bonde mitt i Malmö! Här finns bland annat en loge och bondgårdens djur.

 • Djungel - Kom och lek Tarzan eller Fantomen i Bunkeflostrand!

 • Djur - Hur gör djur? På djurlekplatsen kan du studera dem på nära håll!

 • Fiske - Ett skeppsvrak har slagits itu i två delar. En bit bort sticker ett stort glimmande sjöodjur upp ur vågorna. Det sägs att det är sjöodjuret som slagit sönder skeppet, eller är det bara en fiskehistoria?

 • Fågel - Nu har alla barn och småfåglar fått ett nytt näste. Kom och flyg i linbanan, klättra in i nästet och lägg ett ägg, kryp in i en holk, gunga i en fågelgunga, hoppa och låt som en galen pippi. Flytta in i fåglarnas värld och häcka här en stund! 

 • Hav och strand - Krabbor och snäckor lockar till strandliv året runt på Hav- och strandlekplatsen i Hammars park.

 • Musik - Musik stimulerar fantasin, och det har vi tagit fasta på i Musiklekplatsen.

 • Rymd - ... tre, två, ett, noll! Raketen lyfter och när den landar finns vi på en helt ny plats!

 • Rörelse - Rulla, gräv, studsa! Rörelselekplatsen i Sofielund är ett härligt utflyktsmål för alla med spring- och hoppbehov.

 • Saga - Här är sagolikt att vara! Genom ett enda litet kliv kan man färdas från en värld till en annan.

 • Skog - En bit skog mitt i stan! Lekplatsen är en lummig oas som har gott om platser för såväl rörelse som picknickstunder.

 • Sol - På Sollekplatsen kan du resa genom vårt solsystem, klättra runt jorden eller ligga på ett moln och blicka över sol, himmel och hav!

 • Spindel - Du är väl inte rädd för spindlar? På spindellekplatsen kan du garanterat träffa en jättestor svart spindel!

 • Spiral - Få rena snurren på Spirallekplatsen! En av Malmös mest centrala temalekplatsen finns i Magistratsparken vid Konsthallen på S:t Johannesgatan.

 • Teater - Välkommen in i teaterns värd! Malmös senaste temalekplats - Teaterlekplatsen - är som ett enda stort kalas med härliga färger och former samt musik och teater!

 • Trädgård - Nu har alla barn en egen trädgård i Gyllins trädgård. Kom hit och lek i det flygande växthuset, gå balansgång på en åtta meter lång mördarsnigel, gunga hängmatta, vattna en blomma eller bygg en koja i en jättekruka!

 • Vatten - Bryggor, broar och trampstenar över vattnet, sprutande vattenstrålar och en linbana - välkommen till Vattenlekplatsen!

 • Äventyr - Malmös mest äventyrliga lekplats vänder sig till såväl stora som små barn och är uppbygg som en hinderbana över olika landskap.